Μ.Κ.Ο. Παρέμβαση

Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κομματικό σωματείο πολιτών, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1995. Σκοπός της Ένωσης είναι η προώθηση του ουσιαστικού εκδημοκρατισμού της χώρας μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πράγμα που μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από την αναζωογόνηση της ατροφικής στην Ελλάδα κοινωνίας πολιτών. Γι’ αυτό κεντρικό ρόλο στις δραστηριότητες μας παίζει η προώθηση και προστασία των πολιτών απέναντι σε ένα κράτος που τους σέβεται ελάχιστα. Πιστεύουμε όμως ότι και η οργανωμένη κοινωνία πολιτών έχει ανεξάρτητες ευθύνες και υποχρεώσεις για την πρόοδο της χώρας.

Ο βασικός της σκοπός, όπως καταγράφεται και στο καταστατικό της, είναι η προώθηση της ισχυρής Κοινωνίας Πολιτών στην Ελλάδα, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της υποστήριξης του δημοσίου συμφέροντος. Κεντρικός στόχος της Ένωσης είναι η «ενδυνάμωση του πολίτη» σε μια δημοκρατική Κοινωνία της Γνώσης για όλους. Από το 1999 η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αποκτά χαρακτηριστικά διαδικτυακού “Θερμοκηπίου σκέψης και δράσης”. Προωθεί την σύσταση Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Συνήγορος του Πολίτη) και της κοινωνικής οικονομίας νέου τύπου του Τρίτου Τομέα δίπλα από τον Δημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Αγοράς στα πλαίσια ενός νέου μοντέλου Διακυβέρνησης σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι άξονες δράσης μας περιλαμβάνουν:

§ Την ενδυνάμωση και θεσμική κατοχύρωση του ρόλου της Κοινωνίας Πολιτών και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών στο σύνολο των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών.

§ Την ανεξάρτητη κινητοποίηση των πολιτών είτε διαμέσου των πρωτοβουλιών ΜΚΟ σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής είτε διαμέσου της ηλεκτρονικής δημοκρατίας (e-Democracy), η οποία περιλαμβάνει κάθε μορφή ηλεκτρονικής συμμετοχής (e-participation) στην διαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών. Στόχος η γενίκευση των Δημοσίων Διαβουλεύσεων σε όλους τους τομείς.

§ Την πλήρη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Κυβέρνησης (e-Government), η οποία συμπεριλαμβάνει την πλήρη οργανική και λειτουργική μεταρρύθμιση του κράτους.

§ Την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

§ Γενικά, θεωρούμε ότι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχει έναν εξελισσόμενο διπλό χαρακτήρα. Είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο ενεργών πολιτών, αλλά και μία δεξαμενή γνώσης (think tank) για την παραγωγή κοινωφελούς Γνώσης, υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τα μέσα δράσης της Ένωσης:

  • Περιοδικό Κοινωνία Πολιτών: 1ο τεύχος: Ιανουάριος 1999. 12ο τεύχος: Νοέμβριος 2006.

  • e-Newsletter: εβδομαδιαία ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Κοινωνία Πολιτών» για την Βουλή, την Ευρωβουλή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

  • e-library: εβδομαδιαία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ιδεών.

  • e-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ : τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση
  • Εκδηλώσεις – Δημόσιες Συζητήσεις – Ημερίδες – Συνέδρια.

  • Ανακοινώσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και συστηματικός σχολιασμός της επικαιρότητας. Συμμετοχή στις Δημόσιες Διαβουλεύσεις.

  • Συνεργασία με άλλες ΜΚΟ σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σχολιάστε